dilluns, 6 de maig del 2013

Recordaus dels passats!

L’any 2007 la Mancomunitat de la Vall de Llémena es va unir. Tenien un objectiu comú: no oblidar el passat. Un passat que els era i els és molt vigent. Un passat remença!

Els habitants dels municipis de Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena es van proposar recuperar un passat que de mica en mica els desapareixia. Així doncs, es van aplegar per tal d’organitzar el que al cap de 3 anys seria la gran Festa Remença de la Vall de Llémena.

L’objectiu era molt clar: fer conscients, als habitants de la vall, de la seva història i convocar així als hereus remences del segle XXI a una trobada anual que s’anés repetint any rere any. Allà hi ha els personatges que van viure les guerres, hi ha els emplaçaments… i es volien representar els esdeveniments més singulars de les dues guerres com: La Crida dels Constantins, la presa del castell de Cartellà o les trobades al castell dels Margarit. Tot plegat ho van estructurar entorn de la figura del llegendari bandoler Pere Joan Sala. Va ser així com més de 100 voluntaris i voluntàries dels diferents pobles van fer possible una festa que inclou elements festius creats per la mateixa gent de la vall: danses tradicionals, conferències d’història, escenificació teatral, gastronomia medieval…

El cap de setmana del 4 i 5 de maig s’ha celebrat la 4a edició d’aquesta gran festa a Sant Gregori. Com sempre ha comptat amb una magnífica recreació històrica dels fets i mals usos de l’època que amb il·lusió i dedicació la gent de la vall es va organitzar per representar. Els actors no havien trepitjat mai abans un escenari, però la sang remença que corre per les seves venes els fan aparèixer cada any com autèntics testimonis d’uns fets que, tot i que mai van presenciar, saben perfectament com els van afectar.

Aquest any, la festa va tornar a ser un autèntic èxit, ja que va incorporar els Jocs Remences. Una ferotge batalla entre els joves dels 4 pobles de la vall que van haver de competir en proves com el llançament de tronc, l’estirada de corda o la cursa de sacs… per tal de proclamar-se vencedors remences. El públic i el gegant del cabdill remença van animar als seus representants mentre sonava el corn que convoca cada any els llemenencs a la seva cita.

La Festa Remença finalitza amb el Relleu de la Forca Remença. Aquest és un acte simbòlic que consisteix en fer arribar la Forca Remença de la Vall de Llémena al municipi que l’any següent acollirà la Festa, mitjançant una caminada popular pels camins de la vall.

Passen els anys, però la llinda que presideix la portalada de Can Sala des de temps immemorials haurà assolit el seu objectiu: “Successors de esta recordaus dels passats”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada